Τι μπορεί να συμβαίνει αν δείτε αίμα στο σπέpμα σας!!


Τι μπορεί να συμβαίνει αν δείτε αίμα στο σπέpμα σας!!
Η αιμoσπεpμία, η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία εμφανίζεται αίμα στο σπέpμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Ο πιο συνηθισμένος είναι η λήψη βιοψίας από τον προστάτη. Παράλληλα το αίμα μπορεί να οφείλεται σε όγκους, λοιμώξεις, ανατομικές ανωμαλίες, νεφρολιθίαση, ή φλεγμονή σε διάφορα σημεία του ουροποιητικού συστήματος. Συνήθως η αιμoσπεpμία είναι καλοήθης και υποχωρεί χωρίς παρέμβαση. Αν χρειαστεί θεραπεία, η επιλογή της εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Η αιματoσπεpμία δε γίνεται πάντα αντιληπτή και γι αυτό είναι δύσκολή η εκτίμηση της συχνότητας της. Όπως προαναφέρθηκε το αίμα στο σπέpμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους που επηρεάζουν το ανδρικό ουρογεvvητικό σύστημα. Οι περιοχές που επηρεάζονται μπορεί να είναι η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα, οι όρχεις, οι σπεpματoδόχοι κύστες, η επιδιδυμίδα, και ο προστατικός αδένας.

Το πιο πιθανό όμως είναι το αίμα να προκαλείται από τη βιοψία του προστατικού αδένα. Περισσότερο από το 80%των ανδρών που κάνουν την παραπάνω βιοψία μπορεί να εμφανίσουν αίμα στο σπέpμα τους, το οποίο διαρκεί για τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Παρομοίως, η αγγειεκτομή μπορεί να προκαλέσει αιμoσπεpμία έως και μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αν οι παραπάνω παράγοντες αποκλειστούν, η αιτία αναζητείται σε διάφορες καλοήθεις, ή κακοήθεις καταστάσεις. Πολλές φορές δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί η αιτία.

Οι καταστάσεις που αναφέρονται πιο συχνά σε σχέση με την αιμoσπεpμία περιλαμβάνουν:

Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των όρχεων, ή των σπεpματικών πόρων

Λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από χλαμύδια, έρπη, κυτταρομεγαλοϊό και τριχομονάδες

Φλεγμονή στον προστάτη, την επιδιδυμίδα και την ουρήθρα

Παρουσία λίθων, οι οποίοι μοιάζουν με τους νεφρικούς, στους σπεpματικούς πόρους, ή στον προστάτη

Πολύποδες στην ουρήθρα

Απόφραξη των εκσπεpματιστικών πόρων

Μεταστατικούς καρκίνους του ουρογεvvητικού συστήματος

Παρουσία κύστεων , αιμορραγίας, ή άλλων διαταραχών των σπεpματικών πόρων

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμoσπεpμία εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα παρακάτω:

Επώδυνη ούρηση

Πόνος κατά την εκσπεpμάτιση

Αιματουρία

Πόνος στη μέση

Πυρετός

Ευαισθησία στους όρχεις, ή/και στο όσχεο

Οίδημα στους όρχεις, ή/και στο όσχεο

Οίδημα, ή ευαισθησία στη βουβωνική περιοχή

Πως γίνεται όμως η εκτίμηση του αίματος στο σπέpμα;

Υπάρχει ένας αριθμός διαγνωστικών τεστ που μπορούν να γίνουν μετά την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού. Οι πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται είναι η ανάλυση τω ούρων και οι καλλιέργειες για τον εντοπισμό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ,ή άλλων λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν περεταίρω εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία για την αποκάλυψη όγκων, ή άλλων ανωμαλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί και η ανάλυση του σπέpματος.

Η θεραπεία της αιμoσπεpμίας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση της αιτίας που τη προκαλεί εφόσον αυτή έχει βρεθεί. Κάποιες φορές χορηγούνται αντιβιοτικά αν δοθεί η συμπερασματική διάγνωση προστατίτιδας, βασισμένη στα ευρήματα πολλών μελετών όπου αναφέρεται ότι ένας στους 4 άνδρες που εμφανίζει αιμoσπεpμία, έχει προστατίτιδα. Παρόλα αυτά δεν έχει αποδειχτεί ξεκάθαρα η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις αν η αιμoσπεpμία δε σχετίζεται με κάποια γνωστή διαταραχή, ή σύμπτωμα, δε χορηγείται καμιά θεραπεία και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί. Η αιμoσπεpμίαα που επιμένει για περισσότερο από μήνα, χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση ακόμη κι όταν απουσιάζουν τα συνοδά συμπτώματα.

Η πρόγνωση της αιμoσπεpμίας εξαρτάται και αυτή από την υποκείμενη αιτία. Οι περισσότερες καταστάσεις αιμoσπεpμίας είναι καλοήθεις και αποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν και ο καρκίνος αποτελεί αιτία της παρουσίας αίματος στο σπέpμα, οι περισσότερες περιπτώσεις αιμoσπεpμίας δε σχετίζονται με τον καρκίνο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια